Vi kender det alle sammen – vrede, skrig og tåre, når tingene ikke lige går, som barnet havde ønsket sig. Dette er en naturlig del af barnets liv. Det kan dog være meget udmattende og nogle gange virke helt uforståeligt for forældre, at verden kan falde fra hinanden over små ting. Eksempel på dette kunne være, hvis barnet gerne vil have en bolle i supermarkedet men mor/far siger nej.

Som forældre ønsker man sig bare at de store følelser hurtigt går over og man får lyst til at gøre hvad som helst, bare for at få ro. Men her er det utroligt vigtigt at huske sig selv på, at følelser fortæller noget vigtigt om, hvordan dit barn har det, hvad dit barn er optaget af lige nu og hvad der kan være vigtigt i forståelsen af dit barn. Det er derfor et sundhedstegn på at barnet giver udtryk for sine følelser – prøv derfor at minde dig selv om det, næste gang du har svært ved at rumme de store og små følelser og reaktioner.

Derfor reagere dit barn med store følelser:

Der er flere grunde til at børn kan blive udadreagerende eller råbe og skrige, når tingene ikke lige går deres vej. En af dem er at børns hjerner ikke er udviklet til at kunne sætte ord på, de følelser der er på spil og her spiller forældre og andre voksne en vigtig rolle da den evne skal udvikles med hjælp fra dig og de andre fagpersoner der er omkring barnet. En anden grund er at børnene ikke har lært at forstå og håndtere de mange følelser og dermed bruger lyde og skrig som en strategi for at blive set og hørt.

Din ro er derfor afgørende når det hele koger over:

Det børnene har brug for, er voksnes hjælp til at lære sine følelser at kende, forstå hvad de betyder og hvordan man kan udtrykke sine følelser, så de bliver forstået af andre. Dette er nemlig vigtigt for at børnene på sigt kan forstå sig selv og andre.

Med tiden kan børnene selv og de vil være i stand til at mestre svære situationer og forstå sig selv og andre. På samme tid lære børnene også, at det er trygt og kan være en stor hjælp, at kunne give udtryk for sine egne følelser overfor andre.

5 råd til sådan håndterer du børns svære følelser:

Jeg ved det kan være stressende og ubehageligt, når et barn er utrøsteligt og eller meget vred. Det kan virke som om, at dit barn slet ikke vil have dig i nærheden eller at du er en dårlig rollemodel – særligt hvis dit barn råber, løber væk fra dig eller slår og sparker. Men dit barn har brug for din ro og dit nærvær til selv af finde ro og derfor er mit råd til dig:

1. Sæt dig i børnenes sted

Selvom det kan være svært så prøv at forstille dig hvad dit barn gennemgår nu og beskriv for barnet hvad du ser. Vis dit barn med blikket, dit kropssprog og ansigtsudtryk at du gør dit bedste for at leve dig ind i det, barnets synes er svært. Det betyder ikke at du skal lade dig smitte eller at barnet skal have lov til det det gerne vil, det betyder at du blot skal vise dit barn, at du kan sætte dig ind i, at det er svært lige nu.

2. Vær fysisk til stede

Vær i nærheden af dit barn, da det er nemmere for barnet at høre og opfange det du siger, når det hele koger over. Hav et roligt blik og sig ”jeg er lige her”. Nogen børn vil gerne have berøring hvor andre ikke vil, respekter dine børns grænser og vær klar og til stede samt tilbyd et kram, når du kan fornemme, at dit barn er klar til det.

3. Sæt ord på de svære følelser som du gætter på barnet har

Når du kan komme tæt på dit barn, så prøv at sætte ord på det du har set. Eks. ”jeg kan se du er vred over du ikke måtte få en bolle, det er okay, kom her op til mig, så jeg kan trøste dig” For når du sætter ord på børnenes følelser, også når det er svært, så bliver barnet bedre og bedre til at forstå sig selv og kan give udtryk for, når det har brug for hjælp.

4. Tjek altid om du gætter rigtig

Hvis dit barn vender hovedet væk, er tavs, virker trist eller holder sig for ørene – kan det være tegn på at det enten ikke er klar til at tale eller at du har gættet forkert og dermed føler det sig ikke forstået. Så er det din opgave at prøve igen 😊

5. Vær rolig og tydelig og hold fast i din plan

Min erfaring siger mig, at mange bare gerne vil have at deres børn ikke er kede af det og dermed får de lov til det, der egentligt var blevet sagt nej til. Her er mit bedste råd, hold fast – at børnene har brug for at føle sig forstået og mødt, er ikke det samme som at du skal opgive din plan. Det afhænger hele tiden af situationen om det er muligt og sikkert og hvad der er godt og ikke godt for børnene. Giv derfor dit barn lidt tid og gentag så evt. hvad der skal ske. ”Vi skal hjem fra supermarkedet og lave aftensmad, vil du hjælpe mig?”. Dermed hjælper du barnet med at håndtere og forstå følelserne ved at bevare roen.

Jeg håber at du kan bruge rådene, vid at jeg er lige her hvis du/I har brug for professionelt hjælp 😊