Jeg bliver også klogere hele tiden og dette post, er nok virkelig et af dem, jeg har lært allermest af, at skrive. Det har været mange måneder undervejs for det skulle lige lande i min egen krop og jeg håber du tager godt imod det 

Du behøver ikke at skulle forklare dine følelser eller tanker når noget føles forkert, i din mave og da slet ikke forsvare dem. For det du mærker er sandt for dig og det kan ingen ændre på. Man kan vælge og dele det man mærker eller lade det passere og det er selvfølgelig helt op til en selv, hvad man vælger, for det er igen kun dig der ved hvad du skal, for at føle dig hel 

Men jeg tror på, at når du deler det du tænker og føler, så er det med til at hele din sjæl. Du kan dog godt møde modstand fra andre hvis deres forsvarsmekanisme bliver tændt og det skal du være forberedt på. Det har jeg selv prøvet mange gange i mit liv – både at være modtageren der blev tændt og også at være afsenderen der tændte forsvarsmekanismen i den anden. Der er dog ingen der er forkerte og det er vigtigt at huske.. 

Nogle af de forsvarsmekanismer jeg er stødt på i min proces er:

Fornægtelse:
Du nægter at indse at du spiser for meget og at det har konsekvenser for dit liv.
Sort/hvid tænkning:
Du handler i enten eller, altså enten så er ting forkerte eller også er de rigtige fordi at kompleksitet er for overvældende eller uvant.
Undgåelse:
Du lader som ingenting, udskyder det der er ubehageligt eller helt undgår det af frygt for hvad der sker hvis du siger det du tænker og mærker.
Regression:
Du opføre dig barnligt og vil hellere lyve og digte historier end at tage ansvar.
Dissociering – ikke kan mærke sig selv:
Du kan ikke mærke din egen krop, fornemmelser eller følelser og mange gange kan du heller ikke huske din barndom særlig godt.
Dramatisering:
Du råber, kaster med ting, slår på ting, fordrejer ting der bliver sagt så “den anden kan lære det.” Du føler måske til at starte med, at det letter i dit system men det løser ofte ikke problemerne.
Projektion:
Istedet for at være i kontakt med alle følelser selv så finder du ofte fejl ved andre. Du ser nemlig de sider du ikke vil være med, i andre. Det betyder at når du trigges af andre, er det fordi du endnu ikke har integreret den side af dig selv, i dig selv.

Måske kan du genkalde nogen af dem i dig selv for disse forsvarsmekanismer lære vi nemlig som overlevelsesstrategier i vores barndom. Her hjælper de os til at begå os og klare os igennem livet og det er helt normalt og nødvendigt for barnet for at kunne mestre dets liv. De er derfor til for at beskytte os og hjælper os med at håndtere traumatiske oplevelser så vi ikke “går i stykker”.

Hvad sker der når de situationer ikke er gældende længere?

Men når du bliver voksen kan de skabe problemer for dig fordi de situationer som forsvarsmekanismen kom i, ikke længere er gældende. De ligger sig som ubevidste strategier og skaber ofte flere problemer end de løser. De har måske en kortvarigt virkning men på sigt kan det udvikle sig til angst, depression, dulmen, stress, tvangstanker mm, hvis ikke du tør at kigge ind ad og finde ud af, hvad der ligger bag ved din forsvarsmekanisme og slippe den.

Hvad skal du så gøre istedet?

Du slipper den ved at stille dig et kærligt, åben og nysgerrigt sted. Eksempelvis hvis din veninde kommer og siger “det kan du ikke være bekendt eller du sagde også sådan og sådan!! Så sig jeg synes det er træls du råber af mig og kommer med beskyldninger jeg ikke kan huske men jeg kan høre at det har gjort dig ked af ked og det er jeg ked af, hvad betød det for dig? For på den måde kommer der en mere kærlig, åben og nysgerrighed ind og det er det der skal til, for at løse de fleste konflikter i relationer <3

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed with the ID 1 found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.